Är det lätt att byta tak?

Börjar taket se ut som det på bilden? Eller har det redan börjat läcka in vatten? Då är det hög tid att byta tak. Men hur lätt är det att byta ett tak egentligen? Kan man göra det på egen hand eller ska man be om en offert från en takläggare i Eskilstuna? Det beror lite på hur van du är vid att jobba med händerna skulle jag vilja säga, och också hur modig du är. Taket är ändå en av de allra viktigaste sakerna på ett hus. Känner du dig osäker kan du vända dig till en expert på takläggning. Vill du ändå prova att byta tak så får du lite tips på vägen. 

Tips för dig som vill byta på egen hand

Börja med att titta på hur taket ser ut. Är det tegelpannor eller betong? Då klarar taket tyngd och du kan använda vad du vill. Är det ett plåttak kan konstruktionen vara lite svagare och du bör då använda plåt igen. 

Läs sedan på olika forum, titta på filmer på Youtube och fråga vänner och bekanta som redan bytt tak en gång hur man gör och vad man ska tänka på. Du kan dessutom få råd och tips från tillverkaren av takplåt och/eller pannor. De har ofta också tydliga instruktioner på sina hemsidor. 

Mitt allra bästa tips är att be någon som gjort det förr att vara med, åtminstone i början av projektet. Har du möjlighet så testa först på ett uthus eller ett garage där det inte är lika farligt om det inte blir rätt direkt. 

5 May 2021