Så här slipar du ditt golv

Jag läste om en familj som renoverade ett gammalt hus och de hade redan från början bestämt sig för att använda sig av gamla metoder. Det betyder alltså: inga maskiner, enbart handkraft! Det är lite imponerande att ge sig på ett sånt projekt utan att använda sig av moderna maskiner och jag blev imponerad av hur de löste olika problem. Som det här med att slipa golven till exempel. De satte sandpapper på en skurborste med skaft! Helt genialiskt ju. Jag själv har inga planer på att undvika maskiner, tvärtom. När man renoverar är det massor att tänka på och även om du behöver tips gällande måleri och golvslipning så är det just själva golvslipningen jag pratar om här idag. 

Mina bästa tips

Börja med att ta bort allt ur rummet där du ska slipa golven. Dammsug och skura gärna innan du startar. Tänk bara på att golvet ska vara helt torrt innan du slipar. Gå över golvet och kolla om det sticker upp spikhuvuden eller skruvar, och åtgärda detta innan slipmaskinen får börja jobba. 

Börja med ett grovt slippapper och gå sedan över till finare och finare. Du kan använda storlek 40 först, gå sedan över till 60 och sedan 100. Om du aldrig använt en slipmaskin förut så testa först med ett fint slippapper så du får en känsla för hur maskinen fungerar. Det är nämligen otroligt lätt att gräva hål med den om du är lite oförsiktig. 

Stå aldrig still med slipmaskinen, det tar bara en sekund att slipa sönder ett golv!

Variera mellan att slipa längs med fibrerna och diagonalt. Det blir ofta jämnare på det viset eftersom pappret tar olika mycket beroende på vilket håll du slipar. 

Detta behöver du ha hemma

Det är också bra att ha både hammare, kofot, kantslip och sopsäckar hemma. 

1 Jul 2020