Tips för alla hemmafixare

Att skapa något med sina egna händer är väldigt tillfredsställande. Man känner en stor stolthet när ens projekt är klart och att visa upp det för vänner och bekanta blir en slags bekräftelse. Men det är inte alltid det blir exakt som man tänkt sig från början. Därför har jag några enkla tips för dig som vill bygga saker hemma, utan att fastna i problem, eller att resultatet inte blev som du planerade. 

Förarbete är A och O

Vad jag menar med förarbete är att man ska ha en plan. En bra byggbeskrivning som man sedan följer gör att man hela tiden har fokus på det man jobbar med. Det är då lättare att se hela projektet och man slipper fundera på vad nästa steg ska bli. Utan byggbeskrivningar är det lätt att ditt hemmabygge stannar av, när du inte vet vad du ska göra. 

Köp rätt verktyg

Man kommer ganska långt med farfars gamla hammare, en kofot och en fogsvans. Men allt blir jobbigare. Om du satsar på att ha de verktyg du behöver så kommer jobbet inte bara gå snabbare, det kommer också bli roligare. En bra cirkelsåg, en sticksåg och en modern hammare samt en skruvdragare är något du alltid kan ha användning för. 

Våga fråga

Man kan inte allt! Det är inte ett bevis på svaghet att fråga om råd när man ska bygga saker hemma. Där du köper ditt material kan du också ofta få svar på olika frågor. Som exempelvis vilken skruv som är lämpligast att skruva trall med, eller hur stor lutning ett tak måste ha. 

 

10 Jan 2019