Tips för dig som vill bygga hemma

Rätt verktyg till rätt jobb är en av de grundläggande sakerna när det handlar om att bygga på egen hand. Att sätta ihop en möbel från IKEA med en handslägga är kanske inte den bästa lösningen. Men har man aldrig gjort det förut så är det faktiskt inte så enkelt alla gånger. Därför tänkte jag ge dig lite tips på vägen och hoppas att du får en kul stund med renoveringen, tillbygget eller nybygget. 

Tips nummer 1 - Lyssna på de som kan

Det är INTE pinsamt att fråga! Lyssna på de som gjort liknande arbeten förut eller ställ frågor till den du köper material av. Du kan även kolla in https://www.byggråd.nu där du kan hitta många bra tips och förklaringar på saker. Fråga gärna även släkt och vänner för de kanske till och med kan tänka sig att komma och hjälpa till?

Tips nummer 2 - Dyrast verktyg är inte alltid bäst

Men det är fortfarande sant att du får vad du betalar för. Att köpa en skruvdragare för 99.90 kommer troligen sluta med att du får slänga den och köpa en ny... Börja alla dina projekt med att tänka ut vilka verktyg som kommer att behövas. Inventera sedan din verktygslåda och fråga grannar, vänner och släktingar om de har verktyg att låna ut. Ska du bara bygga om ett enda rum kanske det är dumt att köpa en byggsåg om din morbror har en du kan låna? 

Tips nummer 3 - Du kan aldrig mäta för mycket

Detta tips är nog ett av de bästa jag själv fått. Mät hellre en gång för mycket än en gång för lite. Det tar inte många sekunder att bekräfta ett mått men det kan ta flera timmar att korrigera ett fel som uppstått för att du inte mätt korrekt. En anekdot är när jag själv mätte flera gånger men det blev fel varje gång jag kapade. Till slut insåg jag att min tumstock hade tappat en del... Då är det inte lätt att mäta rätt! Ett byte till talmeter löste det problemet. 

7 Aug 2020